Fra vaskehus til generationshus i Skjern

Generationshuset

Vaskehuset i Bomidstvests afdeling 81 er blevet omdannet til et multifunktionelt hus med plads til vaskeri, festlokaler, gæsteovernatning og en stor terrasse, der inviterer til samvær og aktiviteter på tværs af generationer.

I perioden 2011-2016 samarbejdede Realdania og AlmenNet om kampagnen Det Gode Boligliv, der har støttet projekter, som udvikler og fornyer almene boligområders fælles faciliteter og viser nye veje til et godt boligliv. Derved støtter kampagnen op om flere af de centrale emner i Sociale Renoveringer. De projekter, som kampagnen har støttet, vil kunne fungere som inspiration og gode eksempler på, hvordan fælles faciliteter kan se ud og bruges - både i den almene sektor og i andre boligområder.

Før i tiden var vaskehuset et naturligt mødested i rigtig mange boligafdelinger, men i takt med at mange boliger i dag har fået egen vaskemaskine, blev de oprindelige lokaler for store og næsten overflødige. Generationshuset i Skjern er et eksempel på, hvordan et vaskehus kan få nyt liv ved at give plads til flere af dagligdagens aktiviteter på tværs af generationer. Generationshuset er en kombination af vaskeri, festlokaler og gæsteværelse.

Huset er møbleret med møbler, der kan klappes sammen, så husets plads på cirka 60 m2 kan udnyttes maksimalt efter de aktuelle ønsker og behov. Tørretumblernes gamle tromler, der nu er overflødiggjorte, er omdannet til caféborde, som er med til at understrege husets historie og synliggøre genbrug som omdrejningspunkt for ombygningen.

Det tidligere vaskehus og tilhørende tørreområde er ombygget og indrettet til et sted, hvor beboerne kan mødes, drikke kaffe, spille brætspil og samtidig have gang i en vaskemaskine. Tidligere havde beboerne udelukkende et mørkt kælderlokale at mødes i, men har med det ombyggede vaskehus fået et nyt og lyst mødested.

Der er skabt en indbydende og velfungerende lille oase med nye udearealer indrettet på husets store terrasse, som er med til at invitere til hygge ved grillen og leg på legeredskaberne. Huset er også indrettet med et køkken, så der er mulighed for fælles spisning. Beboerne kan reservere husets lokaler til små fester og arrangementer med mulighed for at have et par overnattende gæster boende i husets vægsenge.

Generationshuset har afdelingens nuværende og kommende beboere som sin primære målgruppe, men derudover kan andre beboere fra lokalområdet og naboejendommen også kunne deltage i forskellige borgeraktiviteter. Det drives af Bomidstvests afdeling 81 og er forankret i et beboerudvalg, der i samarbejde med afdelingsbestyrelsen står for udlejning, drift og iværksættelse af aktiviteter – f.eks. caféaften med bl.a. bobspil og afholdelse af kulturmiddage.

Download projektbeskrivelsen her

Læs artiklen om Generationshuset i Dagbladet Ringkøbing Skjern

“Gode fælleslokaler understøtter en fælles identitet i afdelingen”
Sociale renoveringer, s. 47

Fakta

Status

Afsluttet

Projektøkonomi

Samlet projektøkonomi

1.046.000kr. (støttebeløb 500.000 kr.) inklusiv moms

Projektejer

Boligtype

Opførelsesår

2015